Meer resultaten weergeven...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Eigen fabricage & montage
  • Eerlijke prijzen
  • Zekerheid met 10 jaar garantie

Dakraam (laten) plaatsen: tips

Een dakraam (laten) plaatsen is ideaal wanneer u op zolder meer daglicht binnen wilt laten vallen en wanneer u een zolder als functionele kamer wilt gaan gebruiken. Een dakraam is bovendien als vluchtweg te gebruiken. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten bij het plaatsen van een dakraam en mag je zomaar een dakraam plaatsen? Wij geven u graag een aantal tips.

Soorten dakramen

Er worden drie soorten dakramen onderscheiden: een tuimelvenster, uitzettuimelvenster en een basisdakraam:

  • Een tuimelvenster heeft een bedieningshandgreep aan de bovenkant van het raam. Het venster scharniert horizontaal in het midden en kan 180 graden om zijn as draaien, waardoor het raam ook aan de buitenkant eenvoudig schoon te maken is.
  • Een uitzettuimelvenster heeft de scharnieren aan de bovenkant zitten en de bedieningshandgreep aan de onderkant. Het venster gaat traploos open. Eventueel kan het raam ook 180 graden om zijn as draaien in het midden om het schoon te maken.
  • Een basisdakraam is de goedkoopste optie. Het raam kan in twee posities geopend worden. Dit raam is in het bijzonder geschikt voor ongeïsoleerde daken.

Dakspanten of panlatten

U kunt een dakraam plaatsen op dakspanten of op panlatten. Als de dakraambreedte hetzelfde is als de ruimte tussen de spanten, kan het dakraam op dakspanten geplaatst worden. Dakspanten zorgen voor een extra stevige draagconstructie en een duurzame connectie. Is de ruimte tussen de spanten breder dan de dakraambreedte? Dan is er geen mogelijkheid om het dakraam te plaatsen op dakspanten, en dient u voor panlatten te kiezen. Bij panlatten heeft u wel de mogelijkheid om het dakraam nog over de breedte te verschuiven en zo zelf de juiste plek te kiezen in combinatie met de dakbedekking. Voor een groot raam moet de balkconstructie van het dak wellicht veranderd worden.

Grootte van het dakraam

Hoe weet u nu wat een ideale grootte zou zijn voor het dakraam? Als u ongeveer 10% van het vloeroppervlak van de kamer rekent voor de grootte van het dakraam komt er voldoende daglicht binnen. De onderkant van het dakraam wordt idealiter 90 cm van de vloer geplaatst, zodat u zowel zittend als staand door het raam kunt kijken.

Mag je zomaar een dakraam plaatsen?

Om een dakraam te plaatsen is soms een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de plek waar het dakraam komt. Aan de achterzijde kunt u meestal een dakraam plaatsen zonder dat een vergunning nodig is. Om aan de voorzijde een dakraam te plaatsen is vaak wel een vergunning nodig. Bij uw eigen gemeente kunt u hierover informatie opvragen.

Voor nog meer tips of advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wilt u uw dakraam liever laten plaatsen door een professional? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. We helpen u graag die fijne zolderkamer te creëren!

Wij zijn ook gespecialiseerd in kunststof dakgoten, kunststof dakkapellen, kunststof kozijnen en kunststof deuren. Wilt u graag duurzaam investeren in uw huis? Vraag een offerte aan of nodig onze adviseur bij u thuis om alle mogelijkheden te bespreken.

Advies? Bel 0519 - 332 553 of kom in contact

Jansma Burdaard

Snellere levertijd op dakkapellen!

Door de komst van onze unieke IsoPlus dakkapel, hebben we de productiecapaciteit kunnen verhogen. De IsoPlus dakkapel is uniek in de markt en maakt gebruik van een zeer solide houtskelet bouwwijze.

IsoPlus dakkapel bekijken