Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Eigen fabricage & montage
  • Eerlijke prijzen
  • Zekerheid met 10 jaar garantie

Waar moet u aan denken bij het plaatsen van een dakkapel?

Met een dakkapel creëert u eenvoudig veel extra licht en ruimte op zolder. Bedenk u eens hoeveel loop- en werkruimte u hiermee verdient! Zo verandert die stoffige zolder in een extra slaapkamer of hobbyruimte die u veel wooncomfort oplevert en een waardevermeerdering voor uw huis is. Maar mag u een dakkapel zomaar op uw huis plaatsen? Wat zijn eigenlijk de regels?

Kunststof dakkapel

Dakkapel aan achter- of zijkant huis veelal vergunningsvrij

In de meeste gevallen mag u een dakkapel zomaar zonder vergunning plaatsen. Zeker wanneer u deze aan de zijkant of achterkant van uw huis gaat plaatsen, dus minder in het zicht, is dat vaak vergunningsvrij. Bent u voornemens om aan de voorkant van uw huis een dakkapel te plaatsen, dan zult u hier over het algemeen een omgevingsvergunning voor aan moeten vragen.

Hoe vraagt u een vergunning aan?

U vraagt een omgevingsvergunning voor uw dakkapel eenvoudig aan bij de gemeente. Wanneer u de bouwtekening ingeleverd heeft, wordt uw verzoek beoordeeld aan de hand van het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit. U hoort vervolgens binnen 2 maanden of u een vergunning krijgt voor de betreffende dakkapel. Voor het aanvragen van een vergunning moet u altijd legeskosten betalen. Deze variëren per gemeente, met een maximum van circa € 600.

Regels betreffende brandveiligheid

Aan iedere dakkapel zitten regels verbonden. Of u uw dakkapel nu vergunningsvrij mag plaatsen of hiervoor een vergunning aan moet vragen, u dient zich altijd aan de regels te houden betreffende de maximale maten en de veiligheid van de dakkapel.

Burenrecht

Ook bent u verplicht om uw buren in te lichten over het feit dat u een dakkapel gaat plaatsen, het zogenaamde ‘burenrecht’. De buren hebben vervolgens 6 weken het recht om bezwaar te maken tegen uw plannen. Daarna krijgt de gemeente nog eens 6 weken de tijd om een besluit te nemen over het bezwaar van uw buren. Hierna is de verleende vergunning onherroepelijk.

Heeft u geen zin om zo lang te wachten voordat u met bouwen kunt beginnen? Kies dan voor een vergunningsvrije dakkapel. Houd u aan de maximale maten, plaats een plat dak op de dakkapel en plaats uw dakkapel niet aan de kant van een openbare weg of gebied en u kunt direct beginnen.

Advies? Bel 0519 - 332 553 of kom in contact

Jansma Burdaard

NIEUW: Onze unieke IsoPlus dakkapel

Wat deze dakkapel bijzonder maakt is de innovatieve sandwich dakconstructie.

Meer informatie