Meer resultaten weergeven...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Eigen fabricage & montage
  • Eerlijke prijzen
  • Zekerheid met 10 jaar garantie

Dakkapel plaatsen: vergunning nodig of niet?

Overweegt u om een dakkapel te plaatsen? Maar weet u niet of u hiervoor een vergunning nodig hebt? Hieronder vertellen we u meer over een dakkapel plaatsen en een mogelijke vergunning. Aan het plaatsen van een dakkapel worden een aantal eisen gesteld. Zeker wanneer u uw dakkapel wilt plaatsen zonder vergunning! Wat zijn de eisen als u een dakkapel wilt plaatsen zonder vergunning?

  • De dakkapel heeft een plat dak.
  • De dakkapel is, gemeten vanaf de voet, niet hoger dan 175 centimeter.
  • De onderkant van de dakkapel ligt tussen de 50 en 100 centimeter boven de dakvoet.
  • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 50 centimeter onder de daknok.
  • De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 50 centimeter van de zijkanten van het dak.
  • Uw woning is geen monument.
  • De dakkapel wordt aan de achterkant van de woning geplaatst of aan een zijkant die niet uitkijkt op openbaar gebied.

Hoe vraagt u een vergunning aan voor het plaatsen van een dakkapel?

Voldoet u niet aan de voorwaarden en is er voor het plaatsen van uw dakkapel een vergunning nodig? De aanvraag voor een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel verloopt (digitaal) via de gemeente, via het Omgevingsloket. Het traject voor een omgevingsvergunning duurt maximaal acht weken. Het is mogelijk dat de gemeente binnen deze acht weken nog om een aanpassing of aanvulling vraagt. Houd er rekening mee dat u nog niet direct uw dakkapel mag plaatsen als de vergunning binnen is. Belanghebbenden of omwonenden kunnen nog zes weken lang bezwaar indienen tegen een verleende vergunning. Goed om te weten: voor een dakkapel aan de voorkant van de woning moet altijd een vergunning worden aangevraagd.

Wat zijn de eisen voor de aanvraag van een vergunning?

Wilt u een dakkapel plaatsen? Voor de vergunning heeft u enkele gegevens nodig:

  • Uw BSN of Burger Service Nummer.
  • Uw voorletters zoals die in uw paspoort staan.
  • Tekeningen van alle gevels van uw woning (schaal 1:10 of 1:100).
  • Plattegronden van alle verdiepingen van uw woning met de bijbehorende maten (schaal 1:50 of 1:100).
  • Tekening van de doorsnede van uw woning met de bijbehorende maten (schaal 1:50 of 1:100).
  • Situatietekening en / of kadastrale kaart van uw woning (kruis aan welke woning van u is).
  • Kleurenfoto’s van de bestaande situatie en omgeving.
    Tip: doe vooraf ook altijd een vergunningscheck op de website omgevingsloket.nl. Check daarnaast vooraf de welstandsnota van de gemeente. Hier staan soms aanvullende criteria in over dakkapel vergunning vereisten.

Zoals u uit het bovenstaand kunt opmaken is het aanvragen van een vergunning met alle benodigde tekeningen niet een eenvoudig klusje wat u zelf makkelijk even doet. Daarom ontzorgen wij u door de aanvraag voor een vergunning voor het plaatsen van bijvoorbeeld dakkapel van kunststof voor u te verzorgen. Jansma Burdaard schakelt hiervoor een tekenaar in die hier ruime ervaring mee heeft en precies weet wat er nodig is voor het indienen van de aanvraag. Op die manier voorkomen we dat de aanvraag vertraging oploopt omdat er bepaalde onderdelen missen en de gemeente de aanvraag daardoor niet in behandeling kan nemen.

Offerte aanvragen      Afspraak maken

Wat is het voordeel van een vergunning als u een dakkapel gaat plaatsen?

Heeft u voor het plaatsen van uw dakkapel een vergunning nodig? Dan moet u leges betalen aan de gemeente. Hoe hoog deze kosten zijn, varieert per gemeente. Maar als de vergunning er eenmaal is, weet u zeker dat u met een gerust hart uw dakkapel kunt plaatsen.

Heeft u om uw dakkapel te plaatsen geen vergunning nodig? Dan moet u alsnog aan het Bouwbesluit en het burenrecht voldoen. Het Bouwbesluit gaat over de technische eisen waar uw dakkapel aan moet voldoen. Het burenrecht zegt dat u uw buren tijdig moet inlichten over uw bouwplannen.

Waarom u een dakkapel niet zomaar moet plaatsen zonder vergunning

Een dakkapel plaatsen zonder vergunning terwijl die eigenlijk wel nodig is, is niet verstandig. Komt de gemeente hierachter, dan kunnen zij een legalisatieonderzoek starten. Dat kan een slepend proces worden. Komt hieruit dat u eigenlijk geen dakkapel had mogen plaatsen? Dan moet u de dakkapel verwijderen. Verdiep u daarom altijd goed in de regels en in de lokale regels van uw gemeente. Voldoet u bijvoorbeeld aan alle bovenstaande eisen, maar heeft u een bijzondere vorm of uitvoering? Dan zou het zomaar kunnen dat u toch een vergunning nodig hebt.

Neem contact op met Jansma Burdaard

Wat is het voordeel van (met of zonder) vergunning een dakkapel plaatsen? Jansma Burdaard vertelt u graag meer over het plaatsen van een dakkapel en een eventuele vergunning. Neem vrijblijvend contact met ons op! Profiteer bij Jansma Burdaard van:

  • Lage (eerlijke) prijs
  • Uitstekende kwaliteit
  • 10 jaar volledige garantie
  • Plaatsing binnen een dag
  • Maatwerk door fabricage en montage in huis

Jansma Burdaard is niet alleen specialist in dakkapellen, maar ook in kunststof dakgoten en kunststof kozijnen plaatsen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Offerte aanvragen      Afspraak maken

Advies? Bel 0519 - 332 553 of kom in contact

Jansma Burdaard

Snellere levertijd op dakkapellen!

Door de komst van onze unieke IsoPlus dakkapel, hebben we de productiecapaciteit kunnen verhogen. De IsoPlus dakkapel is uniek in de markt en maakt gebruik van een zeer solide houtskelet bouwwijze.

IsoPlus dakkapel bekijken