Meer resultaten weergeven...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Eigen fabricage & montage
  • Eerlijke prijzen
  • Zekerheid met 10 jaar garantie

Beslagen ramen, mag dit en hoe komt het?

Nu het najaar aangebroken is en de temperaturen zakken, komen er steeds vaker vragen over beslagen ramen bij Jansma Burdaard. Wat kunnen we hieraan doen? Nou, niet zoveel, eigenlijk is het alleen maar een goed teken dat ramen beslaan! Dat geeft namelijk aan dat de isolatie goed is. Zeker bij HR++ dubbel glas zien we dit vaak. De oorzaak hiervoor is vaak heel eenvoudig: het verschil in temperatuur tussen de binnenkant en buitenkant van het glas.

In het voor- en najaar kan het regelmatig voorkomen dat de ramen beslagen zijn als u ’s ochtends opstaat. Uw eerste gedachte is misschien dat dit toch niet de bedoeling kan zijn. Is er iets mis met de ramen of met de isolerende werking? Dat zou natuurlijk kunnen, maar in de meeste gevallen heeft het niets met de kwaliteit van de ramen of kozijnen te maken. We leggen het u hieronder uit.

Beslagen ramen, mag dit en hoe komt het

Waar zit de condens?

Wanneer u uw beslagen ramen opmerkt, is het belangrijk om te ontdekken waar de condensvorming zich bevindt. Is dat aan de binnenkant van het raam, aan de buitenkant of tussen de ramen in bij dubbel of triple glas? Condens tussen de ruiten, dus in de spouw, is niet zoals het hoort te zijn. In dat geval doet u er goed aan om direct contact met ons op te nemen zodat wij het probleem kunnen verhelpen. Condens aan de binnen- of buitenzijde van de ramen is gelukkig heel goed te verklaren.

Condens aan de binnenzijde

Ramen kunnen aan de binnenzijde beslaan. Denk aan de ramen van uw badkamer die kunnen beslaan door vrijgekomen damp tijdens het douchen. Zo kan het ook bij andere ramen gebeuren dat de luchtvochtigheid in huis relatief hoog is terwijl het buiten koud is. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen. Door ervoor te zorgen dat het vocht weg kan! Beter ventileren zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omlaag gaat. Goed isoleren = ventileren dus zet gerust alle ramen en kozijnen wijd tegen elkaar open voor de beste ventilatie.

Wanneer u meer dan voldoende ventileert en de luchtvochtigheid normaal is maar de condens bij één of meerdere ramen niet weggaat, zijn er waarschijnlijk één of meerdere kozijnen aan vervanging toe. Neem ook in dat geval contact met ons op! Beslagen ramen aan de binnenzijde komen echter minder vaak voor dan beslagen ramen aan de buitenzijde en hoe beter het glas isoleert, hoe kleiner de kans op condens aan de binnenzijde van de ramen.

Condensvorming aan de buitenzijde van de ramen

Ramen die aan de buitenzijde beslagen zijn, komen meestal voor wanneer de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid hoog. Door de hoge isolatiewaarde van dubbel of HR++ glas ontstaat dan condens. Die condens is misschien minder fraai, maar het is enkel een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. Want de buitenste glasplaat wordt niet opgewarmd door de warmte van binnen. De koude en vochtige lucht buiten is als condens zichtbaar op het glas, net zo lang totdat de buitenste glasplaat door de zon ook opgewarmd is. Een teken dus dat u geen warmte van binnen verliest!

Vaak is de condens er heel vroeg in de ochtend en verdwijnt deze vanzelf in de loop van de ochtend als de temperatuur oploopt en de luchtvochtigheid afneemt. De zeer hoge warmte-isolatie van het glas is dus in dit geval een ‘nadeel’. U kunt de condensvorming dan ook niet voorkomen. Hoe vaak u de ramen ook droogwrijft, de condens zal terugkeren zolang de buitentemperatuur niet hoger wordt en de luchtvochtigheid niet lager wordt.

Maar niet al mijn ramen zijn beslagen. Hoe kan dat dan? Dat komt doordat ook de wind, eventuele beschutting van struiken en overkappingen een rol spelen. Dat bijvoorbeeld alleen de ramen aan de voorzijde van het huis beslagen zijn, wil niet zeggen dat er iets mis is met de isolatie. Enkel dat bijvoorbeeld de wind hier geen vrij spel heeft.

Conclusie: het ligt in de meeste gevallen niet aan uw ramen als er condensvorming optreedt, maar aan de combinatie van temperatuur en vochtigheid en het verschil tussen binnen en buiten. Niets om u zorgen over te maken!

Wilt u hoe dan ook uw kozijnen vervangen? Jansma Burdaard is specialist in kunststof kozijnen plaatsen. Ook kunststof deuren produceren en plaatsen wij zelf. Vraag snel een offerte aan of een gratis adviesgesprek op locatie.

Advies? Bel 0519 - 332 553 of kom in contact

Jansma Burdaard

Snellere levertijd op dakkapellen!

Door de komst van onze unieke IsoPlus dakkapel, hebben we de productiecapaciteit kunnen verhogen. De IsoPlus dakkapel is uniek in de markt en maakt gebruik van een zeer solide houtskelet bouwwijze.

IsoPlus dakkapel bekijken